Pages Menu
Categories Menu

Posted by on Cze 18, 2014 in Firma | 0 comments

Kuchnia – ważne pomieszczenie w firmie

Kuchnia – ważne pomieszczenie w firmie

Jeśli posiadasz własne biuro, albo myślisz o jego wynajęciu – być może to stwierdzenie wydaje Ci się trochę dziwne, a nawet nieprawdziwe.

Nawet jeśli jesteś smakoszem albo kucharzem – pasjonatem, pomyślisz pewnie: „Przecież w biurze są inne, dużo ważniejsze miejsca i na pewno najistotniejszym z nich nie jest kuchnia”. Faktycznie – nie jest najistotniejszym, ale wbrew pozorom ma duże znaczenie w każdej firmie.

Nie samym chlebem pracownik żyje…

Biurowa kuchnia to miejsce przeznaczone do spożywania posiłków i przygotowywania napojów. Jak się jednak okazuje pracownicy w firmie wykorzystują ją nie tylko do zaspokojenia potrzeby głodu lub pragnienia.

Kuchnia, firmowa stołówka czy niewielki kuchenny aneks stanowią istotne miejsce integracji pracowników.

Dlatego właśnie każda prestiżowa firma aranżując biuro o wysokim standardzie, nie rezygnuje z dobrze wyposażonej i przyjaźnie wykończonej kuchni – i motywacją nie są tylko przepisy BHP.

Kuchenne off-topic

To oczywiste, że w kuchni pracownicy spędzają przerwy, szczególnie jeśli znajduje się w niej stół i krzesła. Tam właśnie spotykają się ze swoimi współpracownikami po to, aby oderwać się na chwilę od biurka, rozprostować kości, zregenerować siły i naturalnie zjeść coś lub wypić kawę czy herbatę. Często na przerwę wybierają się dwie albo kilka osób – swobodna kuchenna atmosfera sprzyja bowiem rozmowom na relaksujące tematy osobiste.  Współpracownicy prowadzący pogawędki przy drugim śniadaniu nawiązują ze sobą mniej lub bardziej bliskie relacje, co ma wpływ na polepszenie komunikacji w firmie na gruncie służbowym.

Nieraz inspiracja do wykonania jakiegoś zadania powstaje właśnie podczas luźnej rozmowy przy stole. Kuchenny klimat sprzyja swobodnej wymianie doświadczeń i pomysłów – nieformalna sytuacja i ogólne rozluźnienie może prowadzić do bardzo owocnej burzy mózgów. Jej efekty będzie widać po przerwie, gdy pracownicy wrócą na miejsca pracy.

Zaproszenie na kawę

Jesteś przedsiębiorcą? Zatrudniasz ludzi w firmie? Nie patrz na przerwę posiłek czy kawę w kategoriach straty czasu. Jeżeli pracownicy w Twoim biurze nie przekraczają granic przyzwoitości, jeśli chodzi o robienie sobie przerw w pracy – myśl o nich jak o elemencie sprzyjającym na dłuższą metę produktywności i efektywności pracowników.

Pomyśl o tym, by kuchnia w firmie była takim pomieszczeniem, które pozwoli im się odprężyć i z nową energią (a może i nowymi pomysłami) wrócić do zadań służbowych. Niech będzie to miejsce nie tylko funkcjonalne, ale też przyjemne.

Nie zapominaj także o tym, że aranżacja kuchni wpływa na wewnętrzne postrzeganie Twojej firmy, dlatego zadbaj, by było to pomieszczenie, w którym pracownicy będą czuć się dobrze i chętnie w nim przebywać.

Post a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *